Boek Kasteel Geldrop


In 2002 raakte ir. Eugene Franken als vrijwilliger betrokken bij de restauratie en nieuwbouw op landgoed Kasteel Geldrop. Sinds 2006 is hij secretaris van de Stichting Landgoed Kasteel Geldrop. Hij publiceerde eerder een boekje over Hubertus Paulus Hoevenaar, Heer van Geldrop (1814-1886). Voor het boek ‘Kasteel Geldrop, een edel verleden’, einde 2016 uitgegeven ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van het landgoed verzamelde hij jarenlang gegevens uit archieven en digitaliseerde het nog niet eerder vertaalde dagboek van Ophovius, bisschop van Den Bosch en liet dit uit het Latijn vertalen.

Aaanbieding 1e exemplaren aan Hendrik Nicolaas Cornelis baron van Tuyll van Serooskerken en Pastoor Rudo Franken

In de 19e eeuw speelt de familie Hoevenaar midden in de hectiek van de industriële revolutie een prominente rol en zal uiteindelijk in Nederlands-Indië als suikerfabrikant fortuin te vergaren. Die (opnieuw) verworven welstand stelt Hubertus Paulus Hoevenaar, als hij zo rond 1870 definitief terugkeert vanuit Java naar Nederland, in staat om kasteel Geldrop, dat hij in 1843 erft van zijn tante Sara, te transformeren tot een luxueus buiten. Dat is ongeveer de situatie zoals je die nu zulkt aantreffen. Onder andere de landschapstuin is toen aangelegd.

Landschapstuin met doorzicht naar treurbeuk

Interessant is ook de 17e eeuw waarin kasteel Geldrop tegen het eind van de 80-jarige oorlog als uitvalsbasis dient van de uit ”s-Hertogenbosch verdreven bisschop Ophovius. Het was al veel langer bekend dat Ophovius in die woelige tijden een dagboek bijhield, uiteraard in het latijn. En het was bekend dat het dagboek nog nooit vertaald was. Het bood een unieke kans om wat meer te weten te komen over het dagelijks reilen en zeilen op het kasteel in de 17e eeuw. En het blijkt inderdaad een hele mooi bron te zijn, met veelal ontroerende menselijke beschrijvingen en niet in de laatste plaats verrassende informatie over de uitbreiding van het kasteel door de bisschop.

Zie voor recensies:

Stichting Adel in Nederland

Stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen (SKBL)


Het boek is te koop bij Stichting Landgoed Kasteel Geldrop 
en Bol.com